Tuesday, December 9, 2014

Γλυκιά κολοκυθόπιτα σαν της μαμάς

Όπως είπαμε διανύουμε την εποχή της γλυκιάς κολοκύθας, και την αγαπάμε γιατί μας θυμίζει χριστούγεννα, είναι πεντανόστιμη και γίνεται υπέροχη πίτα!! Παρακάτω είναι λοιπόν η συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα ίδια με της μαμάς (για να μην πω καλύτερη).


Τι χρειαζόμαστε:
-Χοντρό φύλλο κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου
-3/4 από μία μέτρια κολοκύθα
-1 κουταλιά της σούπας κανέλα
-1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλο
-1 κούπα καρύδια τριμμένα
-1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
-3/4 κούπας ζάχαρη

Και πώς το φτιάχνουμε;;
-Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε την ξεφλουδισμένη και καθαρισμένη κολοκύθα (θέλει αρκετή υπομονή αφου η κολοκύθα είναι αρκετά σκληρή),
**ΠΡΟΣΟΧΗ!!Μην βάλετε την κολοκύθα στο multi γιατί θα αποκτήσει υφή πουρέ, μπορεί ο τρίφτης να σας δυσκολέψει αλλά το αποτέλεσμα το αξίζει!!
-Βάζουμε στο μπόλ μαζι με την κολοκύθα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε (για πιο ομοιόρφο αποτέλεσμα ανακατεύουμε με τα χέρια) μέχρι να γίνει ομογενές το μίγμα μας,
-Σε μία κούπα ζεσταίνουμε λίγο λάδι μαζί με ένα κουτάλι της σούπας βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο εντελώς,
-Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά ένα ταψί (στρόγγυλο ή τετράγωνο, όλα μας βολεύουν),
-Στρώνουμε αρχικά 3 φύλλα ΑΦΟΥ ενδιάμεσα τα ραντίσουμε με το μίγμα του λαδιού με το βούτυρο,
-Ανάμεσα στα υπόλοιπα φύλλα στρώνουμε σταδιακά τη γέμιση της κολοκύθας φροντίζοντας να μείνουν 2 φύλλα για το τέλος,
-Στρώνουμε τα τελευταία 2 φύλλα και ενδίαμεσα βάζουμε αρκετό λαδάκι για να "κολλήσουν" μεταξύ τους,
-Στο τέλος χτυπάμε ένα αυγό μαζί με το μίγμα του λαδιού και το αλείφουμε πάνω από το τελευταίο φύλλο για να "γυαλίσει" η πίτα μας,
-Με ένα μαχαίρι κόβουμε χαλαρά κομμάτια ετσι ώστε να κόβεται ευκολότερα αφού ψηθεί,
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 35-40 λεπτά (άναλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος βγάζουμε την πίτα όταν αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα),
-Την αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε είτε σκέτη έιτε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα από πάνω!!


No comments:

Post a Comment