Όπως είπαμε διανύουμε την εποχή της γλυκιάς κολοκύθας, και την αγαπάμε γιατί μας θυμίζει χριστούγεννα, είναι πεντανόστιμη και γίνεται υπέροχη πίτα!! Παρακάτω είναι λοιπόν η συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα ίδια με της μαμάς (για να μην πω καλύτερη).
Τι χρειαζόμαστε:
-Χοντρό φύλλο κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου
-3/4 από μία μέτρια κολοκύθα
-1 κουταλιά της σούπας κανέλα
-1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλο
-1 κούπα καρύδια τριμμένα
-1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
-3/4 κούπας ζάχαρη
Και πώς το φτιάχνουμε;;
-Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε την ξεφλουδισμένη και καθαρισμένη κολοκύθα (θέλει αρκετή υπομονή αφου η κολοκύθα είναι αρκετά σκληρή),
**ΠΡΟΣΟΧΗ!!Μην βάλετε την κολοκύθα στο multi γιατί θα αποκτήσει υφή πουρέ, μπορεί ο τρίφτης να σας δυσκολέψει αλλά το αποτέλεσμα το αξίζει!!
-Βάζουμε στο μπόλ μαζι με την κολοκύθα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε (για πιο ομοιόρφο αποτέλεσμα ανακατεύουμε με τα χέρια) μέχρι να γίνει ομογενές το μίγμα μας,
-Σε μία κούπα ζεσταίνουμε λίγο λάδι μαζί με ένα κουτάλι της σούπας βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο εντελώς,
-Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά ένα ταψί (στρόγγυλο ή τετράγωνο, όλα μας βολεύουν),
-Στρώνουμε αρχικά 3 φύλλα ΑΦΟΥ ενδιάμεσα τα ραντίσουμε με το μίγμα του λαδιού με το βούτυρο,
-Ανάμεσα στα υπόλοιπα φύλλα στρώνουμε σταδιακά τη γέμιση της κολοκύθας φροντίζοντας να μείνουν 2 φύλλα για το τέλος,
-Στρώνουμε τα τελευταία 2 φύλλα και ενδίαμεσα βάζουμε αρκετό λαδάκι για να "κολλήσουν" μεταξύ τους,
-Στο τέλος χτυπάμε ένα αυγό μαζί με το μίγμα του λαδιού και το αλείφουμε πάνω από το τελευταίο φύλλο για να "γυαλίσει" η πίτα μας,
-Με ένα μαχαίρι κόβουμε χαλαρά κομμάτια ετσι ώστε να κόβεται ευκολότερα αφού ψηθεί,
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 35-40 λεπτά (άναλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος βγάζουμε την πίτα όταν αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα),
-Την αφήνουμε να κρυώσει και την απολαμβάνουμε είτε σκέτη έιτε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα από πάνω!!
No comments:
Post a Comment