Wednesday, December 24, 2014

Παστίτσιο

Ίσως το καλύτερο φαγητό για μία οικογενειακή συγκέντρωση, μπορεί να γίνει ένα πεντανόστιμο αλλά και ελαφρύ πιάτο. 



Τι θα χρειαστούμε:
  • Για τον κιμά
-2 κρεμμύδια
-800 γραμμάρια κιμά
-2 σκελίδες σκόρδο 
-1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα 
-1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
-3 κουταλιές της σούπας πάστα τομάτας
  • Για τα μακαρόνια:
- 1,5 πακέτο μακαρόνια της επιλογής σας
*Tip: Αν και η κλασσική συνταγή του παστίτσιου γίνεται με χοντρό μακαρόνι εγώ προτιμώ να το φτιάχνω με πέννες ή βίδες

-αλάτι
  •  Για τη μπεσαμέλ:
-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
-4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη με βούτυρο
-1 λίτρο γάλα 
**ΠΡΟΣΟΧΗ!!Το γάλα πρέπει να είναι ζεστό για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ μας οπότε είτε το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι είτε στο φούρνο μικροκυμάτων.
-250 γραμμάρια από οποιοδήποτε σκληρό κασέρι τριμμένο



 Και πως το φτιάχνουμε;;

-Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα μακαρόνια μας να βράσουν,

-Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,

-Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και αφού ζεματίσει το λάδι τα ρίχνουμε στο τηγάνι ανακατεύντας συχνά,
-Ανακατεύουμε μαζί με τον κιμά τις σκελίδες από το σκόρδο και τα ρίχνουμε και αυτά στο τηγάνι,
-Ανακατεύουμε τον κιμά μέχρι να έχει γίνει σε όλη του την επιφάνεια,
-Προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό (πρέπει να καλύψει τον κιμά για να βράσει),
-Προσθέτουμε την πάστα τομάτας και ανακατεύουμε,
-Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για ένα μισάωρο,
-Εντωμεταξύ δοκιμάζουμε αν τα μακαρόνια μας είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα στρώνουμε σε ένα ταψί μέχρι να γίνει ο κιμάς,
-Αφού είναι έτοιμος ο κιμάς τον απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια ομοιόμορφα,
-Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει,
-Αφού λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα,

-Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς,

-Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι,
-Προσθέτουμε το τριμένο κασέρι και ανακατεύουμε μέχρι να είναι ομοιόμορφη η μπεσαμέλ μας,



-Απλώνουμε την μπεσαμέλ στο ταψί πάνω από τον κιμά
**ΠΡΟΣΟΧΗ!!Η δοσολογία της μπεσαμέλ είναι λίγη σε σχέση με τα μακαρόνια και τον κιμά, αυτό γίνεται για να είναι πιο "ελαφρύ" το πιάτο μας.
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσαφί η μπεσαμέλ,
-Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε,
-Απολαύστε!!
 

No comments:

Post a Comment