Wednesday, December 17, 2014

Σοκολατάκια

Λάτρεις της σοκολάτας ήρθε η ώρα σας!! Κάθεστε στον καναπέ και ονειρεύεστε λαχταριστά σοκολατάκια, απλά, με ξηρούς καρπούς ή με καραμέλα.. Δεν χρειάζεται να πάτε βήμα πέρα από την κουζίνα σας, αφού μπορείτε να τα φτιάξετε γρήγορα, εύκολα και πάνω απ' όλα νόστιμα!!


Τι θα χρειαστούμε:
-1 παγοθήκη σιλικόνης με σχέδια
-1 κουβερτούρα (ή οποιαδήποτε σοκολάτα θέλετε)
-Ανάλατους ξηρούς καρπούς
-1 ζαχαρούχο βρασμένο για 5-6 ώρες

Και πως τα φτιάχνουμε;;
-Κόβουμε τη σοκολάτα μας σε μικρά κομμάτια και κρατάμε το 1/4 περίπου της ποσότητας στην άκρη,
-Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά,
-Πάνω από την κατσαρόλα βάζουμε μία άλλη μικρότερη κατσαρόλα ή οποιοδήποτε μικρότερο μεταλλικό σκεύος ή μπολ έχουμε μέσα στο οποίο θα βάλουμε τα 3/4 της κομμένης σοκολάτας,
Γιατί το κάνουμε αυτό;; Η μέθοδος αυτή ονομάζεται μπεν μαρί (bain marie), η σοκολάτα για να λιώσει δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με σκεύος που είναι πάνω στη φωτιά γιατί καίγεται και πικρίζει, με αυτή τη μέθοδο εξασφαλίζουμε ότι η σοκολάτα μας θα λιώσει χωρίς να καεί και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
**ΠΡΟΣΟΧΗ!!Το μπολ ή σκεύος μέσα στο οποία θα βάλουμε τη σοκολάτα θα πρέπει να είναι τελείως στεγνό, γιατί αν η σοκολάτα έρθει σε επαφή με νερό θα σφίξει και θα σβολιάσει.
-Ανακατεύουμε ελάχιστα τη σοκολάτα με μία σπάτουλα από σιλικόνη μέχρι να λιώσει εντελώς,
-Αποσύρουμε το μπολ ή σκεύος με τη λιωμένη σοκολάτα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το 1/4 της σοκολάτας που είχαμε βάλει στην άκρη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί όλη η σοκολάτα,
*Tip: Για μεγαλύτερη ευκολία την ποσότητα αυτή μπορούμε να τη χτυπήσουμε σε ένα multi έτσι ώστε τα κομματάκια να είναι πολύ μικρά και να ανακατευτούν πιο εύκολα,
Γιατί το κάνουμε αυτό;; Ο λόγος που ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με κομματάκια από την αρχική είναι για να γίνουν πιο στέρεα τα σοκολατάκια μας, αν παραλείψουμε αυτό το βήμα, τα σοκολατάκια σε θερμοκρασία δωματίου θα χάσουν το σχήμα τους και θα λιώσουν.
-Παίρνουμε την παγοθήκη και ανάλογα τι σοκολατάκια θέλουμε ακολουθούμε την αντίστοιχη διαδικασία:
  • Απλά σοκολατάκια: Με ένα κουτάλι βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα στην παγοθήκη μέχρι να γεμίσει και αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες μέχρι να σφίξουν τα σοκολατάκια και να βγαίνουν εύκολα από την παγοθήκη.
  • Σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς: Σε κάθε κοιλότητα της παγοθήκης βάζουμε από ένα ξηρο καρπό (πχ φουντούκι ή αμυγδαλο) και συμπληρώνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα, αφήνουμε στο ψυγείο όπως και παραπάνω.
  • Σοκολατάκια με καραμέλα: Βάζουμε στις κοιλότητες της παγοθήκης ελάχιστη από τη λιωμένη σοκολάτα ίσα να καλύψει τον πάτο, βάζουμε την παγοθήκη στο ψυγείο για 1 ώρα. Αφού βγάλουμε την παγοθήκη βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το βρασμένο ζαχαρούχο σε κάθε κοιλότητα και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με σοκολάτα, αφήνουμε στο ψυγείο για επιπλέον 4-5 ώρες.
-Απολαύστε!!



No comments:

Post a Comment