Wednesday, January 28, 2015

Donuts

Νομίζω ότι μόνο από τον τίτλο έχετε καταλάβει τι ακολουθεί!!Μέχρι τώρα πίστευα ότι οι λουκουμάδες ήταν ότι καλύτερο για αυτές τις κρύες μέρες που ξυπνάς πρωί και θες κάτι νόστιμο για να συνοδεύσεις τον καφέ σου..Δυστηχώς οι λουκουμάδες είναι τόσο μπελαλίδικοι που μόνο μετά από καφέ τους φτιάχνεις!!Όταν λοιπόν αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι αντίστοιχο σε γεύση, τα donuts, περίμενα ότι θα φάω όλη τη μέρα στην κουζίνα. Ευτυχώς για μένα και για εσάς τα donuts γίνονται πανεύκολα, το μόνο που θέλουν είναι λίγη υπομονή. Ορίστε λοιπόν η συνταγή για να πιο νόστιμα, αφράτα, ΤΕΛΕΙΑ donuts!!




Τι θα χρειαστούμε:
-540 ml γάλα χλιαρό (λίγο πιο ζεστό από θερμοκρασία δωματίου)
-2 φακελάκια μαγιά
-140 γραμμάρια ζάχαρη
-6 κρόκους
-3 βανίλιες σε σκόνη
-990 γραμμάρια αλεύρι
-6 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
-Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Και πως τα φτιάχνουμε;;
-Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η μαγιά, 

-Αφήνουμε το μίγμα για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει,
-Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο,
-Αφού αφρίσει το γάλα ρίχνουμε τους κρόκους και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε,


-Προσθέτουμε και τις βανίλιες και ανακατεύουμε,
-Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ρίχνουμε περίπου το 1/4 από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός,
-Συνεχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχλώς μέχρι να σφίξει η ζύμη,
-Χρησιμοποιούμε αλεύρι για να χειριστούμε τη ζύμη με τα χέρια και αλείφουμε τα τοιχώματα του μπολ με λάδι,

-Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο με μεμβράνη ή μία καθαρή πετσέτα μέχρι να φουσκώσει και να γεμίσει το μπολ,
-Αφού φουσκώσει το μίγμα αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια που θα δουλέψουμε καθώς και τα χέρια μας και ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι  να έχει πάχος περίπου 1,5 εκάτοστό (1 δάχτυλο),
-Κόβουμε με κουπ πατ (1 μεγάλο κυκλικό και 1 μικρό κυκλικό) ομόκεντρους κύκλους για να έχουμε το σχήμα του donut,

**Tip: Αν δεν έχετε κουπ πατ θα χρησιμοποιήσετε αντί του μεγάλου ένα φλυτζάνι του καφέ και αντί του μικρού ένα καπάκι από μπουκάλι!
 -Αφήνουμε τα donut να φουσκώσουν για 5-10 λεπτά ακόμα και παράλληλα σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μέχρι τη μέση σπορέλαιο ή οποιοδήποτε ελαφρύ λάδι μέχρι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά,
-Όταν ζεσταθεί αρχίζουμε να τηγανίζουμε τα donut για περίπου 2 λεπτά σύνολο ή μέχρι να αποκτήσουν και από τις δύο πλευρές ένα χρυσοκάστανο χρώμα,

-Τα βάζουμε σε μία πιατέλα στρωμένη με χαρτί για να στραγγίξει το παραπάνω λάδι,
-Γαρνίρουμε με σοκολατένια ganache (Η συνταγή βρίσκεται εδώ και την ακολουθείτε παραλείποντας τα δύο τελευταία βήματα), μέλι και καρύδια ή ζάχαρη,
-Απολαύστε!!

No comments:

Post a Comment