Friday, March 13, 2015

Γίγαντες με λουκάνικα

Οι γίγαντες είναι ένα από τα φαγητά τα οποία εκτίμησα μεγαλώνοντας, φυσικά ποιό παιδάκι γυρνάει σπίτι και λέει "ΝΑΙΙΙ σήμερα θα φάμε γίγαντες!!". Όσο μαγειρεύω διαπιστώνω ότι οι διατροφικές μου επιλογές διευρύνονται και αρχίζω να προτιμώ γεύσεις που μέχρι πριν λίγο καιρό απέφευγα. Έτσι και οι γίγαντες!! Ίσως έφταιξε η πρακτική που έκανα ένα μήνα σχεδόν με τη σχολή μου, όπου τρώγαμε το εν λόγω φαγητό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ίσως έφταιξε η νοσταλγία για φαγητό της μαμάς. Είναι λίγο περίεργη αυτή η νοσταλγία, αφού αυτά που σαν παιδί με ενοχλούσαν στα φαγητά της μαμάς μου πλέον τα αποζητώ. Όπως και να έχει όταν αποφάσισα να μαγειρέψω γίγαντες φυσικά και ζήτησα τις συμβουλές της μαμάς μου. Όπως πάντα όμως δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ καθώς έπρεπε να βάλω και τη δικιά μου πινελιά στο κλασσικό αυτό φαγητό.


Τι θα χρειαστούμε:
-500 γραμμάρια γίγαντες

-2 καρότα
-1 πιπεριά πράσινη
-1 κρεμμύδι
-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
-1 κουταλιά της σούπας πάστα τομάτας
-250 γραμμάρια χυμό τομάτας
-5 μικρά χωριάτικα λουκάνικα

Και πως το φτιάχνουμε;;
-Μία μέρα πρίν βάζουμε τους γίγαντες σε νερό με μπόλικο αλάτι για να φουσκώσουν και να μαλακωσουν,
-Τους αφήνουμε στο νερό για 8 ώρες τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος,
-Στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε χύτρα με νερό, χωρίς αλάτι, και τους αφήνουμε να πάρουν μία βράση,
-Στραγγίζουμε τους γίγαντες, πετάμε το νερό και τους ξαναβάζουμε στη χύτρα με το νερό ίσα να τους καλύπτει,
-Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά,
**ΠΡΟΣΟΧΗ!!Κλείνοντας τη χύτρα έχουμε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία, μετά από μερικά λεπτά όταν η χύτρα αρχίζει να "σφυρίζει" χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και το αφήνουμε.
-Σε ένα τηγάνι βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μία κουταλιά του γλυκού λάδι από τσίλι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψουν,
**Tip: Ως υποκατάστατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μία πιπεριά τσίλι χαραγμένη και όχι κομμένη την οποία θα τσιγαρίσουμε και μετά θα βγάλουμε από το τηγάνι.
-Κόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και την πιπεριά,
-Αφού κάψει το λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια,
-Μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι με μυρωδικά, τζίντζερ σε σκόνη, αποξηραμένο τσίλι και σκόρδο σε σκόνη,
-Προσθέτουμε τα καρότα,
-Την πάστα τομάτας,
-Τις πιπεριές,

-Και το χυμό τομάτας,
-Εντωμεταξύ ανοίγουμε τη χύτρα και βγάζουμε τους γίγαντες, χωρίς να πετάξουμε το νερό που έβραζαν, και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί,
-Χαμηλώνουμε το μάτι που έχουμε το τηγάνι και προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβραζαν οι γίγαντες,
-Πλένουμε με ζεστό νερό τη ρίγανη, τη μαδάμε και την προσθέτουμε στη σάλτα είτε ολόκληρη ή μόνο τα φύλλα,

-Κόβουμε τα λουκάνικα σε μεγάλα κομμάτια,

-Ανακατεύουμε τους γίγαντες, τη σάλτσα και τα λουκάνικα και ψήνουμε μέχρι να ψηθούν τα λουκάνικα, στους 150°C για 20 λεπτά,

-Απολαύστε!!












1 comment:

  1. i really appreciate it Diana, i try my best to have as good photos as possible so your comment really means much!!!i will definitely check your blog with pleasure!!

    ReplyDelete